Килъри

Домът е там където няма ...
KЪРТИЦИ

Не. Използваме специален репелент на растителна основа, който прогонва вредителите. Препоръчваме редовната му употреба, за да се предпазите от бъдещи инфестации. В допълнение, репелентът съдържа органични торове, които подхранват почвата в двора ви.

Препоръчваме ежеседмично поставяне на репелент в летните месеци. Като правило, той може да издържи дори месец, стига да не вали дъжд, но вероятността за това е изключително ниска. Експертите ни ще разработят план за посещение на вашия обект спрямо неговата специфика и метеорологичните условия.

КЪРТИЦА

ЛАТИНСКО НАИМЕНОВАНИЕ

Family Talpidae

КАК ИЗГЛЕЖДА

Къртицата е дълга 10 – 15 cm, с черна гъста козина и опашка, достигаща 1/3 от дължината на тялото. Муцуната е издължена и заострена. Предните крака са силно развити, с лопатовидна форма и имат здрави нокти. С тях тя рови и копае тунелите си.

 

ПОВЕДЕНИЕ, ХРАНЕНЕ И НАВИЦИ

Къртиците водят подземен начин на живот. Прокопават и поддържат сложни подземни системи от тунели. Постоянната мрежа от тунели е на дълбочина 20 – 30 cm и води до гнездото, разположено на дълбочина до 1 m. Входовете на гнездата на къртицата са с диаметър 4 – 5 cm. Къртицата често оставя по някой тунел отворен на повърхността на земята. Тя се храни с почвени животни – насекоми и техните ларви, червеи, голи охлюви и други.

 

РАЗМНОЖАВАНЕ

Къртицата ражда веднъж годишно от 2 до 6 малки, след около четири- до шестседмична бременност.

 

ВРЕДИ

Поради естеството на използваната храна къртицата всъщност е полезна, тъй като унищожава множество насекоми и ларвите им, вредящи на растенията. При ровене и търсене на храна обаче, тя вреди, понеже разкъсва корените, повдига младите и все още недобре вкоренени растения. Често минава от край до край под редовете на току-що засадени растения, привлечена от внесените с оборския тор червеи и насекоми. Къртицата вреди предимно в парниците при отглеждане на разсада и в градините в първите двадесетина дни след разсаждане.

 

ПРИЗНАЦИ ЗА НАПАДЕНИЕ

Разрохкването на почвата и появата на купчинки пръст, които се издигат над повърхността, е характерно при наличието на къртици. Купчинката може да стане по-голяма от 60 cm в диаметър (въпреки че повечето са около 20 до 25 cm). Тези неприятни купчинки впоследствие се отлагат и образуват голи петна на тревните площи. Друг признак е „копаенето на тунели по повърхността” и изглежда като поредица от надигнати пукнатини в почвата.

Направи поръчка или заяви безплатна консултация

Ще се свържем с вас в рамките на 12 часа от получаването на заявката. При възникнали въпроси свързани със събирането на лични данни се свържете с нас на адрес: privacy@ddd-1.com.

или Попълни Форма