Килъри

Домът е там където няма ...
КЪРЛЕЖИ

Кърлежите се размножават активно от ранна пролет (март-април) до късна есен (октомври – ноември). Особено важно е преди обработка площите да бъдат окосени. В зависимост от метеорологичните условия, обработката обикновено се извършва много рано през деня или преди обед. Няколко часа след обработка биоцидът се изпарява изцяло от площите, за да могат вашите деца и домашни любимци свободно да играят в тях.

В Килъри използваме препарати, които са специално формулирани за контрол на кърлежи. Можете да сте спокойни, че биоцидите, които използваме, са безопасни за хора и домашни любимци, когато се прилагат от нашите обучени специалисти в съответствие с указанията на производителя и регулаторните органи. Вашата безопасност е основен приоритет за Килъри.

Ние разбираме колко са важни безопасността и здравето на вашите деца и домашни любимци. Те са основен приоритет за Килъри. Експертите ни ще разяснят всички предпазни мерки, които да следвате, ако имате деца или домашни любимци в дома си. По време на обработката препоръчваме временно да ги изведете от третираните зони за няколко часа. В това време биоцидът ще се изпари изцяло от площите.

КЪРЛЕЖ

ЛАТИНСКО НАИМЕНОВАНИЕ

Family Ixodidae

КАК ИЗГЛЕЖДА

Кърлежите са членестоноги, които спадат към тип Arthropoda, клас Arachnida. Най-важен в епидемиологично отношение е разред Parasitiformes, към който спада семейство Ixodidae – иксодови (пасищни) кърлежи. Наричат ги още „твърди“ кърлежи, тъй като по тялото си имат твърди хитинови щитчета, които при мъжките покриват цялото гръбче, а при женските само една част от него. Тялото на иксодовите кърлежи е овално и гръбо-коремно сплеснато, когато те не са се хранили с кръв. След хранене то се окръгля и уголемява, като може да увеличи обема си до 200 пъти. Устният апарат (хоботче) е приспособен за пробиване на кожата и е снабден с кукички за задържане върху гостоприемника.

 

ПОВЕДЕНИЕ, ХРАНЕНЕ И НАВИЦИ

Кърлежите водят свободен и паразитен начин на живот, като прекарват само малка част от живота си върху гостоприемника, а през останалото време са на земята, скрити под листа или в тревата, където усвояват приетата храна, линеят и изчакват намирането на нов гостоприемник, за да се нахранят отново. Хранят се еднократно във всеки стадий на развитие. Ларвите пият кръв 2 – 4 дни, нимфите 4 – 6 дни, а женските до 15 дни.

 

РАЗМНОЖАВАНЕ

След копулация женската снася яйца, от които се излюпват ларви. Кърлежите са изключително плодовити, като една женска може да снесе от 1 500 до 20 000 яйца. След като се нахранят с кръв от гостоприемника, ларвите линеят и преминават в стадий нимфа. Нимфите се различават от възрастните форми с по-малки размери.

 

ВРЕДИ

Кърлежите са доказани преносители на редица микроорганизми: вируси, рикетсии, бактерии и протозои, които причиняват различни заболявания при хората. Те паразитират върху много групи гръбначни животни (земноводни, влечуги, птици и бозайници), като причинителите на заболяванията могат да се предават от поколение кърлежи на следващото и от едната фаза на развитие на следващата. Това ги прави не само преносители, но и резервоари на инфекциите. Кърлежите са преносители на Крим-Конго (хеморагична треска), Марсилска треска, Лаймска борелиоза, кърлежов енцефалит, Ку-треска, туларемия и много други. Епидемиологичното им значение за България е особено голямо, а популациите им се увеличават с всяка изминала година.

 

ПРИЗНАЦИ ЗА НАПАДЕНИЕ

През последните години се наблюдава силно навлизане на вредителите в градските райони: паркове, междублокови пространства, вилни зони и др. Обикновено ухапването от кърлежи е безболезнено и остава незабелязано. След време на мястото се появява зачервяване, оток и болка. Поддържането на тревните площи окосени е от голямо значение за контрола на кърлежите. Те често се преселват чрез други вредители – гризачи и птици. В тази връзка контролът на кърлежи е ключов и от превантивна гледна точка.

Направи поръчка или заяви безплатна консултация

Ще се свържем с вас в рамките на 12 часа от получаването на заявката. При възникнали въпроси свързани със събирането на лични данни се свържете с нас на адрес: privacy@ddd-1.com.

или Попълни Форма