Кърлеж

Кърлеж

латинско наименование

Family Ixodidae

Тялото на иксодовите кърлежи е овално и гръбо-коремно сплеснато, когато те не са се хранили с кръв. След хранене, то се окръгля и уголемява, като може да увеличи обема си до 200 пъти.

КАК ИЗГЛЕЖДА

Кърлежите са членестоноги, които спадат към тип Arthropoda, клас Arachnida. Най-важен в епидемиологично отношение е разред Parasitiformes, към който спада семейство Ixodidae -  иксодови (пасищни) кърлежи. Наричат ги още "твърди" кърлежи, тъй като по тялото си имат твърди хитинови щитчета, които при мъжките покриват цялото гръбче, а при женските само една част от него. Тялото на иксодовите кърлежи е овално и гръбо-коремно сплеснато, когато те не са се хранили с кръв. След хранене, то се окръгля и уголемява, като може да увеличи обема си до 200 пъти. Устният апарат (хоботче) е приспособен за пробиване на кожата, и е снабден с кукички за задържане върху гостоприемника.

ПОВЕДЕНИЕ, ХРАНЕНЕ И НАВИЦИ

Кърлежите водят свободен и паразитен начин на живот, като прекарват само малка част от живота си върху гостоприемника, а през останалото време са на земята, скрити под листа и др., където усвояват приетата храна, линеят и изчакват намирането на нов гостоприемник, за да се нахранят отново. Като правило се хранят във всеки стадий еднократно. Ларвите пият кръв 2-4 дни, нимфите 4-6 дни, а женските до 15 дни.

РАЗМНОЖАВАНЕ

След копулация, женската снася яйца, от които се излюпват ларви. Кърлежите са изключително плодовити, като една женска може да снесе от 1500-2000 до 20000 яйца. След като се нахранят с кръв от гостоприемника ларвите линеят и преминават в стадий нимфа. Нимфите се различават от възрастните форми с по-малки размери.

ВРЕДИ

Кърлежите са доказани преносители на редица микроорганизми – вируси, рикетсии, бактерии и протозои, които причиняват различни заболявания при хората. Те паразитират върху много групи гръбначни животни (земноводни, влечуги, птици и бозайници), като причинителите на заболяванията могат да се предават от поколение кърлежи на следващото и от едната фаза на развитие на друга.Това ги прави не само преносители, но и резервоари на инфекциите. Кърлежите са преносители на Кримска-Конго хеморагична треска, Марсилска треска, Лаймска борелиоза, кърлежов енцефалит, Ку-треска, туларемия и други.

ПРИЗНАЦИ ЗА НАПАДЕНИЕ

През последните години се наблюдава силно навлизане на вредителите в градските райони – паркове, междублокови пространства, вилни зони и др. Обикновено ухапването от кърлежи е безболезнено и остава неоткрито. След време на мястото се появява зачервяване, оток и болка

 

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ КИЛЪРИТЕ ПРИ ОБРАБОТКА

Идентификация

Първата ни работа – да инспектираме обекта Ви, да идентифицираме вредителите и да определим откъде навлизат те. Рискът трябва да бъде оценен – специалистите ни ще вземат предвид какъв е обекта Ви, в каква сграда се намира и каква е околността.

Първоначална обработка

Нашите специалисти не са просто хора с пръскачки. Те са експерти в това, което правят и ще намерят най-доброто решение за Вашата собственост, защото тя не е като никоя друга. След обработката ще Ви бъдат предписани мерки, които да вземете, за да се защитите от бъдещи нападения.

Мониторинг и последващи обработки

Мониторингът е това, което помага за предпазването на Вашата собственост от последващи нападения на вредители. При подписване на договор с Килърите за абонаментно ежемесечно обслужване, освен по-ниската цена, ще получите и ексклузивна 100%-това гаранция. При проблем в обекта Ви между предвидените месечни посещения, нашите специалисти ще реагират в рамките на 24 часа. Гарантирано!

Всички Вредители