Оси

Оси

латинско наименование

Family Vespidae

Осите са средно големи до едри насекоми с удължено тяло с жълто-черна окраска.

КАК ИЗГЛЕЖДА

Осите са средно големи до едри насекоми с удължено тяло с жълто-черна окраска. Окраската е предупредителна и варира при различните видове.

ПОВЕДЕНИЕ, ХРАНЕНЕ И НАВИЦИ

Голяма част от осите са социални насекоми, а други живеят единично. Хищните видове оси са полезни насекоми, тъй като се хранят с други насекоми - гъсеници, мухи, скакалци и други вредители. През активния сезон осите сменят своите хранителни предпочитания. Например, в края на лятото, когато спира снасянето на яйца, преминават към храни богати на захари. Част от осите са паразити - снасят яйцата си върху насекоми и паяци и ларвите им се развиват върху гостоприемника. Паразитните видове вместо жило имат яйцеполагало - орган, който спомага за снасянето на яйцето. Гнездата си осите изграждат от различни материали - целулоза, почвени частици, примесени с вещества от слюнката на насекомите. Гнездата им могат да бъдат както открити, така защитени с пластове от целулозно вещество. В нашите географски ширини гнездата на осите са активни само в рамките на една година. През есента колонията умира, като остават само млади царици, които остават да презимуват през студените месеци.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Водещите социален начин на живот насекоми образуват колонии. Царицата бива оплодена еднократно от търтеите, след което започва да изгражда своето гнездо. Царицата се грижи за първите личинки до тяхното излюпване и превръщането им в работнички. Ролята на работничките, впоследствие е свързано с грижа за личинките, тяхното изхранване и защитата на гнездото.

ВРЕДИ

На практика осите са полезни насекоми, като се изключи проблема с нападенията над пчелните семейства. Проблемът с осите идва от техните ужилвания, които са болезнени и опасни, особено за хора с алергии към ужилванията.

ПРИЗНАЦИ ЗА НАПАДЕНИЕ

Ако около жилището се наблюдава струпване на насекоми, то вероятно в близост се намира гнездо на оси.

 

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ КИЛЪРИТЕ ПРИ ОБРАБОТКА

Идентификация

Първата ни работа – да инспектираме обекта Ви, да идентифицираме вредителите и да определим откъде навлизат те. Рискът трябва да бъде оценен – специалистите ни ще вземат предвид какъв е обекта Ви, в каква сграда се намира и каква е околността.

Първоначална обработка

Нашите специалисти не са просто хора с пръскачки. Те са експерти в това, което правят и ще намерят най-доброто решение за Вашата собственост, защото тя не е като никоя друга. След обработката ще Ви бъдат предписани мерки, които да вземете, за да се защитите от бъдещи нападения.

Мониторинг и последващи обработки

Мониторингът е това, което помага за предпазването на Вашата собственост от последващи нападения на вредители. При подписване на договор с Килърите за абонаментно ежемесечно обслужване, освен по-ниската цена, ще получите и ексклузивна 100%-това гаранция. При проблем в обекта Ви между предвидените месечни посещения, нашите специалисти ще реагират в рамките на 24 часа. Гарантирано!

Всички Вредители