Обикновена полевка

Обикновена полевка

латинско наименование

Microtus arvalis

Полевката е дребен гризач, с дължина на тялото около 10 см.

КАК ИЗГЛЕЖДА

Полевката е дребен гризач, с дължина на тялото около 10 см. Опашката е къса - около 4 см. Цветът на гърба варира в кафеникави оттенъци, а коремът е светло до тъмно сив.

ПОВЕДЕНИЕ, ХРАНЕНЕ И НАВИЦИ

Обикновената полевка образува подземни колонии в полето с множество входове. По-новите колонии се обитават от една двойка полевки. Състоят се от къс тунел с 1 до 3 отвора на повърхността и 1 гнездо. По- старите колонии се обитават от една двойка заедно с потомството им. Колонията е сложен лабиринт от тунели на дълбочина до 30 см с 1-2 гнезда, няколко хранителни камери и много отвори на повърхността. Активните колонии се разпознават от тези, които са напуснати по изхвърлената пръст, добре изгладения отвор, по екскрементите около отвора, наличие на остатъци от треви и зелена маса, около отвора , както и с по-добре очертаните отъпкани пътечки. Отворите с такива белези обикновено водят до гнездото на полевката. Останалите отвори са странични и са спасителни, направени обикновено от младите полевки.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Както повечето вредни гризачи, полевката има висок репродуктивен потенциал, като една двойка може да даде потомство от около 2500 нови индивида. Новородените полевки са способни да започнат да се размножават около месец и половина след раждането си.

ВРЕДИ

Полевката се храни със зелени части на растения и по-рядко със семена. Тя е много вреден гризач, който нанася големи щети на нивите, докато са още зелени. През зимния период, поради липса на обилни количества храна, полевките мигрират към затворени помещения - складове за зърно и фураж, мазета на къщи и други.

ПРИЗНАЦИ ЗА НАПАДЕНИЕ

За наличие на вредителя се съди по отворите на активните колонии. При масово намножаване, полевките оголват зелената маса около убежищата си.

 

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ КИЛЪРИТЕ ПРИ ОБРАБОТКА

Идентификация

Първата ни работа – да инспектираме обекта Ви, да идентифицираме вредителите и да определим откъде навлизат те. Рискът трябва да бъде оценен – специалистите ни ще вземат предвид какъв е обекта Ви, в каква сграда се намира и каква е околността.

Първоначална обработка

Нашите специалисти не са просто хора с пръскачки. Те са експерти в това, което правят и ще намерят най-доброто решение за Вашата собственост, защото тя не е като никоя друга. След обработката ще Ви бъдат предписани мерки, които да вземете, за да се защитите от бъдещи нападения.

Мониторинг и последващи обработки

Мониторингът е това, което помага за предпазването на Вашата собственост от последващи нападения на вредители. При подписване на договор с Килърите за абонаментно ежемесечно обслужване, освен по-ниската цена, ще получите и ексклузивна 100%-това гаранция. При проблем в обекта Ви между предвидените месечни посещения, нашите специалисти ще реагират в рамките на 24 часа. Гарантирано!

Всички Вредители