Сив плъх

Сив плъх

латинско наименование

Rattus norvegicus

Средната дължина на сивия плъх е около 20 см без опашката. Тя е по-къса или равна на дължината на тялото.

КАК ИЗГЛЕЖДА

Средната дължина на сивия плъх е около 20 см без опашката. Тя е по-къса или равна на дължината на тялото. Муцуната е тъпа, а ушите – закръглени. Цветът на тялото варира в различни нюанси на сивото.

ПОВЕДЕНИЕ, ХРАНЕНЕ И НАВИЦИ

Сивият плъх е  космополитен вид, разпространен в най-разнообразни местообитания. Причината? Всеяден е! Тясно свързан с местата с човешка дейност - населява жилища, складове,  мазета, ферми, канализационната мрежа, подземни съоръжения, пристанища, брегове на канали и крайречни скатове. Сивият плъх е пример за най-широка екологична приспособимост във  всички географски зони. Индивидите, които живеят в открити пространства често мирират към затворени помещения при понижаване на температурите в умерените ширини.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Сивия плъх се отличава с висока плодовитост и дава средно между 5 и 7 поколения годишно. Женската ражда средно между пет и петнадесет малки.

ВРЕДИ

Сивият плъх е един от най-опасните вредители, свързани с човека. Пренася редица заболявания, замърсява и поврежда хранителни продукти и пренася паразити като кърлежи и бълхи. Както при всички гризачи, предните резци на сивия плъх растат непрекъснато. Поради този факт, плъховете изпитват непрекъсната нужда от заостряне на зъбите си , а това води до повреди в електрически инсталации, често придружени с къси съединения, нагризване на строителни материали, изолации и други.

ПРИЗНАЦИ ЗА НАПАДЕНИЕ

Екскрементите на сивия плъх са с дължина около 1 см, черни на цвят и често със заострени краища. При по-голям брой вредители е характерна неприятна миризма на урина. Сивият плъх нагризва хранителни продукти като плодове, тестени изделия или поврежда опаковките, като оставя ясни следи във формата на надлъжни успоредни линии. Такива нагризвания се наблюдават и върху електрически изолации, дървен материал, врати, гипсокартон, меки метали и други.

 

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ КИЛЪРИТЕ ПРИ ОБРАБОТКА

Идентификация

Първата ни работа – да инспектираме обекта Ви, да идентифицираме вредителите и да определим откъде навлизат те. Рискът трябва да бъде оценен – специалистите ни ще вземат предвид какъв е обекта Ви, в каква сграда се намира и каква е околността.

Първоначална обработка

Нашите специалисти не са просто хора с пръскачки. Те са експерти в това, което правят и ще намерят най-доброто решение за Вашата собственост, защото тя не е като никоя друга. След обработката ще Ви бъдат предписани мерки, които да вземете, за да се защитите от бъдещи нападения.

Мониторинг и последващи обработки

Мониторингът е това, което помага за предпазването на Вашата собственост от последващи нападения на вредители. При подписване на договор с Килърите за абонаментно ежемесечно обслужване, освен по-ниската цена, ще получите и ексклузивна 100%-това гаранция. При проблем в обекта Ви между предвидените месечни посещения, нашите специалисти ще реагират в рамките на 24 часа. Гарантирано!

Всички Вредители