Ориенталска/ Черна хлебарка

Ориенталска/ Черна хлебарка

латинско наименование

Blatta orientalis

Тялото е гръбно-коремно сплеснато с кафяво-черен или черен цвят, като коремът е по-светъл.

КАК ИЗГЛЕЖДА

Възрастната хлебарка е с размери 18 – 30 мм. Тялото е гръбно-коремно сплеснато с кафяво-черен или черен цвят, като коремът е по-светъл. Гърбът блести и изглежда сякаш е лакиран. При женските крилата са недоразвити, но дори и при мъжките, те са по-къси от коремчето и не го покриват. Мъжките индивиди са с размери до 25 mm. Имат и грифелки (израстъци) на последния коремен сегмент. Ларвите (нимфите) приличат на възрастните, но са по-дребни.

ПОВЕДЕНИЕ, ХРАНЕНЕ И НАВИЦИ

У нас е масово срещан вид. Обитава жилища, мазета, абонатни станции, подпокривни пространства, складове, ресторанти, магазини, фурни, хотели, болнични и детски заведения и други. Както всички хлебарки, ориенталската води нощен начин на живот и е всеяден вид. Не, нямаме предвид, че обича да ходи на дискотека! По-скоро би се забавлявала в дома Ви, докато Вие сте навън.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Около една седмица след копулацията, женската снася яйцата в оотеката. Te са разположени в 2 реда по 8. Женската черна хлебарка, за разлика от кафявата, не носи яйчната капсула на своя корем до излюпването на ларвите, а само за кратко време, след което я поставя на топло и защитено място. Една женска може да отложи около 8 оотеки за период от 6 месеца. Това са приблизително 128 яйца. Простата сметка показва, че когато 128 се умножи по 128... резултатът 16 384 яйца. Добре, че има Килъри!

ВРЕДИ

Поради това, че се храни с отпадъци от хранителните продукти на човека, американската хлебарка се явява механичен преносител на стомашно-чревни заболявания, а продуктите от метаболизма и могат да предизвикат алергични реакции и проблеми с дихателните пътища.

ПРИЗНАЦИ ЗА НАПАДЕНИЕ

Най-често за наличието на хлебарки се следи по наличието на остатъци от съблекла, стари оотеки (яйчни капсули) или изпражнения (във вид на дребни черни точки по кухненски шкафчета, хладилници, фаянс и др.). У дома, най-сериозният признак за наличие на хлебарки, е ужасеният женски вик, идващ от кухнята или банята през нощта.

 

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ КИЛЪРИТЕ ПРИ ОБРАБОТКА

Идентификация

Първата ни работа – да инспектираме обекта Ви, да идентифицираме вредителите и да определим откъде навлизат те. Рискът трябва да бъде оценен – специалистите ни ще вземат предвид какъв е обекта Ви, в каква сграда се намира и каква е околността.

Първоначална обработка

Нашите специалисти не са просто хора с пръскачки. Те са експерти в това, което правят и ще намерят най-доброто решение за Вашата собственост, защото тя не е като никоя друга. След обработката ще Ви бъдат предписани мерки, които да вземете, за да се защитите от бъдещи нападения.

Мониторинг и последващи обработки

Мониторингът е това, което помага за предпазването на Вашата собственост от последващи нападения на вредители. При подписване на договор с Килърите за абонаментно ежемесечно обслужване, освен по-ниската цена, ще получите и ексклузивна 100%-това гаранция. При проблем в обекта Ви между предвидените месечни посещения, нашите специалисти ще реагират в рамките на 24 часа. Гарантирано!

Всички Вредители