Къртица

Къртица

латинско наименование

Family Talpidae

Къртицата е с черна гъста козина. Муцуната е издължена и заострена. Предните крака са силно развити, с лопатовидна форма.

КАК ИЗГЛЕЖДА

Къртицата е дълга 10-15 см, с черна гъста козина и опашка, достигаща 1/3 от дължината на тялото. Муцуната е издължена и заострена. Предните крака са силно развити, с лопатовидна форма и имат здрави нокти. С тях тя рови и копае ходовете си.

ПОВЕДЕНИЕ, ХРАНЕНЕ И НАВИЦИ

Къртиците водят подземен начин на живот. Прокопават и поддържат сложни подземни системи от тунели. Постоянната мрежа от ходове е на дълбочина 20-30 см и води до гнездото, разположено на дълбочина до 1 м. Входовете на къртицата са 4-5 см в диаметър. Къртицата често оставя по някой тунел отворен на повърхността на земята. Къртицата се храни с почвени животни – насекоми и техните ларви, червеи, голи охлюви и други.

РАЗМНОЖАВАНЕ

Къртицата ражда веднъж годишно от 2 до 6 малки, след около четири до шест-седмична бременност.

ВРЕДИ

По естеството на използваната храна къртицата всъщност е полезна, тъй като унищожава множество насекоми и ларвите им, вредящи по растенията. При ровене и търсене на храна обаче, тя вреди, понеже разкъсва корените, повдига младите и все още недобре вкоренени растения. Често минава от край до край под редовете току-що засадени растения, привлечена от внесените с оборския тор червеи и насекоми. Реално къртицата вреди предимно в парниците при отглеждане на разсада и в градините в първите двадесетина дни след разсаждане. 

ПРИЗНАЦИ ЗА НАПАДЕНИЕ

Разрохването на почвата и появата на купчинки пръст, които биват издигани над повърхността е характерно за наличието на къртици. Купчинката може да стане по-голяма от 60 см в диаметър (въпреки че повечето са около 20 до 25 см). Тези неприятни купчинки после се отлагат и образуват голи петна на тревните площи. Друг признак е "копаенето на тунели по повърхността", което изглежда като поредица от надигнати пукнатини в почвата.

 

КАКВО ДА ОЧАКВАТЕ ОТ КИЛЪРИТЕ ПРИ ОБРАБОТКА

Идентификация

Първата ни работа – да инспектираме обекта Ви, да идентифицираме вредителите и да определим откъде навлизат те. Рискът трябва да бъде оценен – специалистите ни ще вземат предвид какъв е обекта Ви, в каква сграда се намира и каква е околността.

Първоначална обработка

Нашите специалисти не са просто хора с пръскачки. Те са експерти в това, което правят и ще намерят най-доброто решение за Вашата собственост, защото тя не е като никоя друга. След обработката ще Ви бъдат предписани мерки, които да вземете, за да се защитите от бъдещи нападения.

Мониторинг и последващи обработки

Мониторингът е това, което помага за предпазването на Вашата собственост от последващи нападения на вредители. При подписване на договор с Килърите за абонаментно ежемесечно обслужване, освен по-ниската цена, ще получите и ексклузивна 100%-това гаранция. При проблем в обекта Ви между предвидените месечни посещения, нашите специалисти ще реагират в рамките на 24 часа. Гарантирано!

Всички Вредители